Skip to main content
SEO

Screaming Frog ile Kırık Bağlantılar Nasıl Bulunur?

By Şubat 26, 2023Mayıs 31st, 2024No Comments

Web sitelerindeki kırık bağlantılar, Googlebotlarının siteyi taramasına engel olacağından dolayı SEO açısından sitenize ciddi zararlar verebilmektedir.

Kırık linkler sitenizdeki kaliteli sayfaların Google tarafından tespit edilememesine neden olacağı için sitenizin trafiğini de olumsuz olarak etkileyecektir.

Eğer 500’den az sayfaya sahip bir siteniz varsa “Panik yapmayın! :)” kırık bağlantıları Screaming Frog aracı ile ücretsiz olarak tespit edebilirsiniz.

Kırık Bağlantılar Nasıl Tespit Edilir?

1. Sitenizi Tarayın

SEO Spider’ı açın, taramak istediğiniz web sitesini ‘Enter URL to spider’ kutusuna yazın ve ‘Start’ düğmesine basın.

sitenizi tarayin 1

2. ‘Response Codes’ sekmesine geçin ve ‘Client Error (4XX)’ Filtresine Tıklayın

Tarama bitip %100’e ulaşana kadar bekleyebilir ya da tarama sırasında ‘Response Codes’ sekmesine gidip ‘Client Error (4XX)’ filtresini kullanarak 404 bozuk bağlantıyı görüntüleyebilirsiniz.

sc response code

Alternatif olarak, sağ taraftaki pencere tarama genel bakış bölmesini kullanabilir ve doğrudan ‘Response Codes’ klasörü altındaki ‘Client Error (4XX)’ ağaç görünümüne tıklayabilirsiniz. Hangi yoldan giderseniz gidin, her ikisi de aynı sonuçları gösterir.

alternatif yol kirik link

Bu taramaya genel bakış (Overview) bölmesi tarama sırasında güncellenir, böylece sahip olduğunuz istemci hatası 4XX bağlantılarının sayısını bir bakışta görebilirsiniz. Yukarıdaki örnekte, taramada keşfedilen bağlantıların %1,14’ü olan 17 istemci hatası vardır.

3. ‘Inlinks’ Sekmesine Tıklayarak Bozuk Bağlantıların Kaynağını Görüntüleyin

Açıkçası, tespit edilen kırık bağlantıların kaynağını (web sitesindeki hangi URL’lerin bu kırık bağlantılara bağlandığını) bilmek isteyeceksiniz, böylece bunlar düzeltilebilir. Bunu yapmak için, üst pencere bölmesinde bir URL’ye tıklayın ve ardından alt pencere bölmesini doldurmak için alttaki ‘Inlinks’ sekmesine tıklayın.

inlink kirik baglantilar

‘From’ 404 kırık bağlantının bulunabileceği kaynaktır, ‘To’ ise kırık bağlantıdır. Ayrıca bağlantı metnini, alt metni (köprülü bir resimse) ve bağlantının dofollow veya nofollow olup olmadığını da görebilirsiniz.

Görüldüğü üzere cremicro.com sitesindeki kırık bağlantılar sadece görsellere ait olan bağlantılardır.

4. ‘Bulk Export > Response Codes > Client Error (4XX) Inlinks’ Aktarımını Kullanın

Verileri bir excel dosyasında görüntülemeyi tercih ederseniz, üst düzey menüdeki ‘Bulk Export’, ‘Response Codes’ ve ‘Client Error (4XX) Inlinks’ seçeneklerini kullanarak hem ‘kaynak’ URL’leri hem de ‘kırık bağlantıları’ dışa aktarabilirsiniz.

bulk export kirik linkler

Dışa aktarmayı tamamladıktan sonra inen excel dosyasındaki sütunlarda bizim için kritik olan sütunlar;

  • ‘Source’ URL’si 404 hatası veren sayfaya bağlantı veren en sayfadır.
  • ‘Destination’ URL’si 404’e sebep olan sayfayı göstermektedir.

Teknik SEO’da desteğe ihtiyacınız varsa bana yazın. En kısa zaman sizlere dönüş sağlayacağım.

Leave a Reply

Skip to content