Skip to main content
Wordpress

WordPress Site Hızlandırma Rehberi

By Haziran 26, 2022Mayıs 31st, 2024No Comments

WordPress Site Hızlandırma Rehberi dünyanın en popüler site oluşturucusunu kullanırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları uygulamanızda sizlere yol gösterici olacak. WordPress, internette yer alan dijital içeriklerin üretim ve düzenlenme aşamalarının gerçekleştirilmesini sağlayan bir yazılım, Content Management System yani kısaca CMS`tir. İnternetin %43`lük kısmına sahip olan WordPress birçok marka ve blog tarafından tercih ediliyor. Fakat WordPress ile hazırlanan sitenizin iyi bir gelişme kaydetmesi için onu hızlandırmanız gerekebilir. Bunun için izlemeniz gereken adımlara yazımızda yer verdik.

WordPress ile aklınıza gelen her türden içeriğe sahip siteyi kurmanız mümkün. WordPress ile ücretsiz bir şekilde kendi sitenizi oluşturabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan şeyler ise domain ve hosting.

Domain yani diğer bir deyişle alan adı, kurmak istediğiniz internet sitesinin internette yer alacak olan adresidir. Bu adres üzerinden internet sitenize ulaşılabilir. Domaini internet sitenizin internet dünyası üzerindeki konumu olarak da düşünebilirsiniz.

Hosting ise kelime anlamına benzer şekilde internet sitenizde yer alacak olan doküman, resim, video vb. Dosyaların bir bilgisayarda muhafaza edilmesini veya saklanmasını ifade ediyor. Dosyalarınızın saklanmasını sağlayacak ve kullanıcıların erişimlerine açık bir şekilde çalışmayı sürdürecek olan bilgisayarlar ise server veya sunucu olarak adlandırılıyor. Bu noktada domain ve hostingi şu şekilde düşünebilirsiniz: Domain sizi mevcut konumunuzdan ulaşmak istediğiniz noktaya ulaştıracak olan A noktası, hosting ise ulaşmak istediğiniz B noktası. Ulaşımınızı sağlamak için A noktasından belirlediğiniz rota ile B noktasına gitmeniz gerekir. Bu aşamada web arama motoruna yazdığınız alan adı ile sitenizin sunucusuna yani sunucusunda yer alan veriye ulaşırsınız.

WordPress Site Hızı Ölçme Araçları

Site hızlandırma işlemine başlamadan önce sitenizin hızını ölçebileceğiniz araçlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Bu araçların sadece birine bağlı kalmamanızı tavsiye ediyorum.

WordPress site hızlandırma işlemlerine başlamadan önce aşağıdaki araçlarla sitenizi tarayın ve sonuçları not edin.

1. PageSpeed Insight

Google tarafından geliştirilen PageSpeed Insight aracını sürekli güncel tutulmakla beraber en çok tercih edilen site hızı test etme aracıdır. Bu araç sayesinde LCP, FID, CLS, FCP, INP ve TTFB değerlerini görebiliyoruz. Kullanıcıların mobil ve masaüstü deneyimlerini test edebiliyor olmanız çok değerli bir hal alıyor.

Son güncellemelerinden sonra gerçek kullanıcıların nelerle karşılaştığını ve arama motoru botlarının nelerle karşılaştığını görebiliyorsunuz.

PageSpeed Insights’ı ziyaret etmek için: https://pagespeed.web.dev/

2. GTmetrix

GT Metrix site hız testi
GTmetrix site hız testi

Test ettiğiniz sayfanın tam olarak yüklenme süresini gösterir. Test merkezi olarak varsayılanda Kanada gelmektedir. Ücretsiz olarak üye olursanız 7 farklı bölge seçmenize olanak tanıyor. GTmetrix site hızı test sonuçlarında; performans, kod yapısı, LCP, TBT ve CLS değerlerini ve daha fazlasını sunuyor.

Örneğin, hizmet aldığını hosting firması Türkiye üzerinden fiziksel hizmet sağlıyorsa GTmetrix’de en yakın yer olan Almanya’yı seçmeniz daha sağlıklı sonuç verecektir.

GTmetrix’i ziyaret etmek için: https://gtmetrix.com/

3. Pingdom Tools

Dünya çapında 7 farklı server aracılığıyla sayfanızın açılış süresini hesaplar. Ayrıca sayfanız yüklenirken toplamda kaç istek (request) olduğunu gösterir. Buna ek olarak şayet siteniz Cloudflare üzerinde çalışıyorsa sitenizin cloudflare üzerinde doğru olarak çalışıp çalışmadığını cf-cache-status HIT veya MISS olmasından anlayabilirsiniz. Şayet siteniz Cloudflare üzerinde olmasına rağmen MISS uyarısı alıyorsanız yanlış yaptığınızı ayarlamalar olabilir.

Pingdom Tools’u ziyaret etmek için: https://www.pingdom.com/

WordPress Site Hızlandırma Adımları

WordPress site hızlandırma adımları, wordpress site hızlandırma mantığı ile kurduğunuz sitenizin daha hızlı ve daha başarılı şekilde işlemesini sağlayacak. Bu sayede siteniz daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilecek ve size daha fazla kazanç sağlarken aynı zamanda daha bilinir hâle gelecek. Örneğin bir WordPress Blog sahibiyseniz bu blogda yer alan verilerin daha fazla görüntülenmesini ve daha çabuk bir şekilde devinim sağlamasını isteyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basit. İşte izlemeniz gereken adımlar:

1. Hosting Seçimi

Hosting Seçimi, WordPress yazılımını kullanan bir sitenin daha hızlı bir şekilde işlemesini sağlarken uygulamanız gereken ilk adımdır. WordPress yazılımıyla kurduğunuz sitenizin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için 1 GB RAM`e ve 1 CPU özel kaynağa ihtiyacınız var. Bununla birlikte web sitenize en uygun hostingi seçerken güvenliğine de dikkat etmelisiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz pek çok farklı hosting sağlayıcısı mevcut. İhtiyaçlarınızı karşılayabilecek en kaliteli hosting sağlayıcısı, wordpress site hızlandırma yolculuğunuzda sizi en verimli sonuca götürecektir.

WordPress hosting türleri arasında Paylaşımlı (Shared) Hosting, Yönetilen (Managed) Hosting, VPS (Virtual Private Server), Fiziksel (Dedicated) Hosting yer almaktadır.

Paylaşımlı (Shared) Hosting: Kurmuş olduğunuz web sitesinin içerisinde başka web sitelerinin de yer aldığı bir sunucuyu kullandığı barındırma şeklidir. Paylaşımlı hosting, küçük çaplı işletmeler ve WordPress bloglar tarafından düşük maliyetli olması sebebiyle başlangıç aşamasında tercih edilmektedir.

Yönetilen (Managed) Hosting: Çok fazla ziyaretçi çekmeye başlayan internet siteleri için artık alanında uzman kişiler tarafından barındırma hizmetlerinin düzenlenmesinin sağlanması gerekmektedir. Bu noktada Yönetilen (Managed) Hosting kullanılmaktadır. Büyük çaplı sitelerin ziyaretçi trafiklerinin düzenlenmesi, bu sitelere hız kazandırılması ve kazanç kaybı yaşanmaması amacıyla tercih edilmektedir. Bu sayede sitenizde yer alan sorunlar hızlıca çözüme kavuşturulabilir, sunucular sistemli bir şekilde kontrol edilebilir ve web sitenizdeki veriler için oluşturulan düzenli ortam korunabilir.

VPS – Virtual Private Server (Sanal Özel Sunucu): WordPress Bloglar veya küçük ölçekli olmayan işletmeler tarafından sitedeki hızı arttırmak amacıyla tercih edilmektedir. Paylaşımlı Hosting sisteminden farklı olarak web siteniz için özel bir sunucu çalışmasını ifade etmektedir.

Fiziksel (Dedicated) Hosting: Web sitenizin yer aldığı sunucuda web siteniz ile ilgili tam düzenleme yetkisine sahip olduğunuz barındırma şeklidir. Yüksek ziyaretçi kitlesine sahip web siteleri ve bloglar tarafından tercih edilmektedir.

2. Hızlı Tema Seçimi

Hızlı tema seçimi, web siteniz üzerindeki gereksiz kodlardan kurtulmanızı sağlayacak WordPress site hızlandırma adımlarından ikincisidir. Sayfanızın ihtiyaçlardan daha fazla özelliğe sahip, komplike temalar kullanmak yerine ihtiyaçlarınıza yönelik basit temalar tercih etmeniz gerekmektedir. İhtiyacınız olandan daha yüksek özelliklere sahip veriler web sitenizde barınırken çok fazla koda ihtiyaç duyulabilir ve bu durum da web sitenizdeki trafiği olumsuz yönde etkilemektedir. Web sitenizdeki sayfalara hız kazandırmak ve performansı iyileştirmek için sitenizin ihtiyaçlarını doğru saptamalı ve olabildiğince basit temalar kullanmalısınız. Daha sonrasında web sitenize CSS veya çeşitli eklenti seçeneklerinden faydalanarak istediğiniz kişiselleştirmeyi uygulayabilirsiniz.

3. Görsel Optimizasyonu

Görsellerin Optimizasyonu, web sitenizin yavaşlığının kaynağı olabilir. Optimize edilmemiş görseller çok fazla alan kaplayarak yavaşlamaya sebep olabilirler. Bu noktada uygulanması gereken çözüm ise görsellerin site bütünlüğünün korunması göz önünde bulundurularak kaliteleri bozulmadan mümkün olabildiğince sıkıştırılmalarıdır. Bu adımda tercih edebileceğiniz pek çok farklı görüntü sıkıştırma yazılımı yer almaktadır: Smush, Shortpixel Image Optimizer, Compress JPEG and PNG, EWWW.

4. CSS, JS VE HTML

CSS, JS VE HTML, WordPress Site Hızlandırma adımlarında sitenizin mevcut hızından daha yüksek hızlara ulaşmasında dikkat etmeniz gereken bir diğer adımdır. Bu adımda CSS ve JS (JavaScript) dosya boyutlarınızı olabildiğince küçültmeniz gerekmektedir. Sitenizi görmek isteyen bir ziyaretçi, bunu gerçekleştirirken web sitenizde yer alan verilerin web sunucusundan web tarayıcısına iletildiği bir proses gerçekleşir. Bu prosesin mümkün olduğunca hızlı gerçekleşmesi ise sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayacağından ziyaretçi deneyimlerini olumlu etkileyecektir.

Peki bunu nasıl sağlayacaksınız? Bunun için CSS VE JS dosyalarınızı düzenleyip boyutlarını küçültecek yazılımlar tercih edebilirsiniz. Autoptimize ile ücretsiz bir şekilde dosyalarınızı küçültebilir ve web sitenizi hızlandırabilirsiniz.

5. Eklenti ve Temaların Temizlenmesi

Eklenti ve Temaların Temizlenmesi, web sitenizi hızlandırırken mutlaka gözden geçirmeniz gereken bir hızlandırma adımıdır. Web sitenizde yer alan ve kullanılmayan bir eklenti sadece sitenizi yavaşlatacak ve siteniz üzerinde bir yük oluşturacaktır. Bu yükten kurtulmak ve sitenize hız kazandırmak için devre dışı bıraktığınız eklentileri kesinlikle silmeniz gerekmektedir. Sitenizde yer alan bir sorunun çözüme ulaştırılmasında eklenti kullanmak veya kod kullanmak arasında bir tercih yapmanız gerekirse kod kullanma seçeneğini tercih etmeniz sitenizin hız kazanması ve gereksiz yüklerden kurtulması konusunda nokta atışı bir çözüm oluşturacaktır.

6. .htaccess Site Hızlandırma

.htaccess ile site hızlandırma, WordPress hızlandırma adımlarından bir diğeridir. .htaccess, pek çok ağ serverının yanıtlarını kontrol etmektedir. Web alanında yapılandırma ayarlarını düzenleyerek isteklere yanıt oluşturur. .htacess site hızlandırma, .htacess`e eklenecek kodlar ile web sitelerinin hızlandırılmasıdır.

6.1. GZip Kodları

GZip Kodları, GZip kodları kullanılan sitelerde CSS, JS ve HTML dosyalarının boyutları küçültülerek siteye hız kazandırılması sağlanır. Düşük boyutlara sahip dosyalar daha hızlı bir site açılışı sunacağından olumlu ziyaretçi deneyimleri elde edilmesini sağlarlar. .htaccess site hızlandırma yaparken kullanabileceğiniz GZip kodları:

# BEGIN Gzip
<IfModule mod_deflate.c>
AddType x-font/woff .woff
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype font/ttf font/eot font/otf
</IfModule>
# END Gzip

6.2. mod_expires Kodları

Mod_expires kodları ile sitenizi olduğundan daha hızlı hâle getirmek oldukça basit. Web sitenizin açılışını hızlandırmak ve olumlu ziyaretçi geri dönütleri almak için mod_expires adımını uygulamanız oldukça faydalı olacaktır. Bu adımda, web sitenizde yer alan dosyaları tarayıcıda yer alan önbellekte depolamanızı sağlayacak bu yönteme dair kodları eklemeniz yeterli. .htaccess site hızlandırma yaparken kullanabileceğiniz mod_expires kodları:

# BEGIN mod_expires
ExpiresActive On
ExpiresDefault “access plus 1 month”
ExpiresByType text/html “access plus 1 seconds”
ExpiresByType text/xml “access plus 1 seconds”
ExpiresByType text/plain “access plus 1 seconds”
ExpiresByType application/xml “access plus 1 seconds”
ExpiresByType application/json “access plus 1 seconds”
ExpiresByType application/rss+xml “access plus 1 hour”
ExpiresByType text/css “access plus 1 month”
ExpiresByType text/javascript “access plus 1 month”
ExpiresByType application/javascript “access plus 1 month”
ExpiresByType application/x-javascript “access plus 1 month”
ExpiresByType image/x-ico “access plus 1 month”
ExpiresByType image/x-icon “access plus 1 month”
ExpiresByType image/gif “access plus 1 month”
ExpiresByType image/png “access plus 1 month”
ExpiresByType image/jpe “access plus 1 month”
ExpiresByType image/jpg “access plus 1 month”
ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 month”
ExpiresByType font/truetype “access plus 1 month”
ExpiresByType font/opentype “access plus 1 month”
ExpiresByType application/x-font-woff “access plus 1 month”
ExpiresByType video/ogg “access plus 1 month”
ExpiresByType audio/ogg “access plus 1 month”
ExpiresByType video/mp4 “access plus 1 month”
ExpiresByType video/webm “access plus 1 month”
ExpiresByType image/svg+xml “access plus 1 month”
ExpiresByType application/pdf “access plus 1 month”
ExpiresByType application/vnd.ms-fontobject “access plus 1 month”
# END mod_expires

6.3. Cache – Control Yöntemi

Cache – Control Yöntemi, .htacess site hızlandırma yapılırken kullanılan bir tür önbellek denetimi yöntemi olarak ifade edilebilir. Ziyaret edilen web sitesinde yer alan resimler, veriler vb. Bir önbelleğe kaydedilir. CSS, JS, HTML, PHP dosyaları önbelleğe kaydedilebilir. Ayrıca web sitenizde yer alan resim dosyaları da tarayıcıya kaydedilebilir. Bu sayede web sitesinin açılış süresi kısaltılarak web sitesine hız kazandırılır. .htaccess site hızlandırma yaparken kullanabileceğiniz cache – control kodları:

# BEGIN Cache-Control

<filesMatch “\.(ico|jpe?g|png|gif|swf)$”>
Header set Cache-Control “max-age=2592000, public”

<filesMatch “\.(css)$”>
Header set Cache-Control “max-age=604800, public”

<filesMatch “\.(js)$”>
Header set Cache-Control “max-age=216000, private”

<filesMatch “\.(x?html?|php)$”>
Header set Cache-Control “max-age=600, private, must-revalidate”

# END Cache-Control

6.4. Hotlink Engelleme

Hotlink Engelleme, WordPress sitenizin performansını güçlendirmek ve hızını arttırmak konusunda uygulayabileceğiniz .htaccess site hızlandırma adımlarından bir diğeri hotlink engelleme. Hotlinking, bir web sitesinin sahip olduğu kaynağı bir başka web sitesinin kullanmasıdır. Hotlink kullanımına engel olmak web sitenizde yer alan sayfaların açılış hızlarına olumlu etkiler yapacaktır. .htaccess site hzılandırma yaparken kullanabileceğiniz hotlink engelleme kodları:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)siteniz.com/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg|jpeg|bmp|zip|rar|mp3|flv|swf|xml|php|png|css|pdf)$ – [F]

7. Geri Bildirimlerin Engellenmesi

Geri Bildirimlerin Engellenmesi, sitenizi ziyaret edecek olan kişilerin sitenizden sorunsuz bir şekilde maksimum verim almasında uygulamanız gereken WordPress Site Hızlandırma adımıdır. Sitenizde gezen ziyaretçileri yönlendiren geri bildirimlerin optimize edilmesi site trafiğini önleyerek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunulmasını sağlar.

Leave a Reply

Skip to content