Web sitemizdeki tüm sayfaların birbiri ile bağlantılı olması ciddi önem arz etmektedir. Googlebotları siteyi ziyaret ettikten sonra ilk ziyaret ettiği sayfadan başlayıp bağlantı verilen tüm sayfaları gezer. Eğer bir sayfamıza hiçbir yerden bağlantı gelmiyorsa Googlebotları bu sayfayı tespit etmekte zorlanırlar.
Yetim sayfaların tespiti için seo uzmanlığı teklifi alabilirsiniz.
Orphan Pages Nedir?
Orphan pages kısaca web sitesinde diğer sayfalardan hiçbir bağlantı almamış sayfalardır. Bu sayfalar tespit edildiği takdirde diğer sayfalardan mutlaka iç linkleme yapılarak bu sayfaya bağlantı sağlanmalıdır.
Gözardı edilmemesi gereken bir durum daha vardır ki bu da sayfa derinliğidir. Başka bir yazının konusu olsa da kısaca ifade etme ihtiyacı duyuyorum. Sayfa derinliği, bir sayfaya botların veya kullanıcının kaç tıklama ile ulaşabildiğini bize sunar. Beş veya üzeri tıklama ile ulaşılan sayfaların googlebotları tarafından ulaşılması ve taranması güçleşebilir. İç linkleme yaparken bu duruma da dikkat etmemiz gerekiyor.
Orphan Page Nasıl Tespit Edilir?
Yetim sayfaların tespiti için bir çok yöntem ve araç bulunmaktadır. Ben bunun için Screaming Frog uygulamasını kullanıyorum. Screaming Frog ile orphan page tespitine geçelim.
Screaming Frog indirmek için tıklayın. Aracı ücretsiz olarak 500 sayfaya kadar sınırlı bir şekilde kullanılabilir.
Orphan pages tespitine başlamadan önce bir kaç ayar yapalım.
- Screaming Frog aracını açın.
- Üst menüde bulunan Configuration’a tıklayın.
- Açılır menünün üstünde bulunan Spider’a tıklayın.
Spider Configuration penceresi ekrana gelecek. Bundan sonra yapılacak işlemler:
- Crawl sekmesindeyken XML Sitemaps alanında bulunan Crawl Linked XML Sitemaps seçeneğini işaretleyin.
- Ardından Crawl These Sitemaps seçeneğini aktif edin.
- Aşağıdaki metin alanı aktif hale gelecek. Bu alana tarama yapmak istediğiniz sitenin site haritası linkini girin ve OK butonuna basın.
- URL alanına site haritasını girdiğiniz sitenin adresini yazın.
- Üst menüden Crawl Analysis’a tıkladıktan sonra Start’a basın. Analiz başlayacaktır.
- Crawl ve Analysis barları %100’e ulaştıktan sonra Sitemaps sekmesine tıklayın.
- Sitemaps sekmesindeyken filtrelerde Orphan URLs alanı gözükecek filtrelemeyi yaptıktan sonra yetim sayfalarınızın listesi karşınızda olacak.
İşte bu kadar!
Bu URL’leri dışa aktarmak isterseniz filtre alanının 3 yanında bulunan “Export” butonuna tıklayıp tüm yetim sayfaların olduğu listeyi excel formatında indirebilirsiniz. Desteğe ihtiyacınız varsa yorum yazmaktan çekinmeyin. En kısa sürede sizlerin sorularına cevap vereceğimden emin olabilirsiniz :).
You have observed very interesting points! ps nice site.Blog money