Skip to main content
Wordpress

Eklentisiz Yapabileceğiniz WordPress Hileleri

By Aralık 31, 2021Mayıs 31st, 2024No Comments

WordPress’de eklentiler sayesinde (neredeyse) sonsuz özelliklerle sitenizi güçlendirme kolaylığına sahipsiniz. 40.000’den fazla ücretsiz eklenti ve sayısız premium ve özel eklenti ile her ihtiyaç ve bütçe için bir WordPress eklentisi var. Fakat, WordPress’de birçok değişikliği eklenti kullanmadan da yapabileceğinizi unutmamalısınız.

Eklentiler işimizi kolaylaştırıyor, ancak belirli bir özelliği etkinleştirmek gereksiz bir sürü özelliğe sahip eklentileri sitemize yükleyerek siteyi yormaya gerek yok. Çünkü WordPress tek başına da harika işler yapabilir.

Öyleyse; tek bir eklenti yüklemeden bir WordPress web sitesinde kaç tane ilginç özelliği etkinleştirebiliriz? Her zaman bir eklentiye ihtiyacınız olmadığını görmeniz için en iyi WordPress kod parçacıklarının bir listesini bir araya getirdim.

Not: Aşağıdaki kod parçaları web sitenizi bozabilir, bu yüzden lütfen kodlarda değişiklik yapmadan önce dikkat edin ve bir yedek aldığınızdan emin olun.

WordPress Kod Ayarları: Yönetici ve kontrol paneli

WordPress Admin Logo Değiştirme

Giriş sayfasındaki WordPress logosunu sizinkiyle veya müşterinizinkiyle değiştirmek isterseniz, ihtiyacınız olan kod budur. Çok kolay: sadece function.php dosyanızı açın ve aşağıdaki kodları yapıştırın:

function my_custom_login_logo() {
    echo '<style type="text/css">
        h1 a { background-image:url('.get_bloginfo('template_directory').'/images/custom-login-logo.png) !important; }
    </style>';
}

add_action('login_head', 'my_custom_login_logo');

Bu küçük ince ayar ile marka iletişiminizi güçlendirmek sadece ilk adım, eklenti yüklemeden ne kadar çok şey yapabileceğinizi göreceksiniz.

Unutmayın! “/images/custom-login-logo.png” kullanacağınız logonun uzantısı ile değiştirin aksi takdirde çalışmayacaktır.

WordPress Admin Logosu Değiştirme

WordPress yönetici panelinde yeni bir müşterinin logosunu kullanmaya ne dersiniz? Bu harika olurdu ama sadece bunun için yeni bir eklenti yüklemek çok fazla gibi geliyor. Bunu hiç eklenti olmadan yapabileceğinizi söylememe ne dersiniz? Functions.php dosyasını açın ve şu kodu yapıştırın:

function custom_admin_logo() {
  echo '<style type="text/css">
          #header-logo { background-image: url('.get_bloginfo('template_directory').'/images/admin-logo.png) !important; }
        </style>';
}
add_action('admin_head', 'custom_admin_logo');

Şimdi logonuzu images klasörüne koymalı ve admin-logo.png olarak adlandırmalısınız.

WordPress Giriş Bilgilerini Devre Dışı Bırakma

WordPress web sitenizi güvende tutmak önemlidir (nasıl geliştirebileceğinize bakın) ve bir bilgisayar korsanının hayatını zorlaştıracak küçük bir şey var: WordPress giriş sayfasında ayrıntılı hata mesajları vermemek. Bu uyarıları devre dışı bırakmak için functions.php dosyanızı açmanız ve en alta aşağıdaki kodu yapıştırmanız gerekir:

function no_wordpress_errors(){
  return 'hackerların görmesini istediğiniz mesajınızı yazın';
}
add_filter( 'login_errors', 'no_wordpress_errors' );

Bu şekilde, kötü niyetli hackerlar için kullanılabilecek faydalı ipuçlarını engellemiş olursunuz.

WordPress Oturum Süresini Değiştirme

Herkese açık wi-fi ağlarında çalışıyorsanız veya kendi bilgisayarınızda çalışmıyorsanız, bu cihazlardan çıkış yapmak her zaman iyi bir uygulamadır. Ancak ev ağınızda ve bilgisayarınızdayken, bir süre sonra otomatik olaran admin panelinden çıkış yapmaya zorlanmanız bazıları için can sıkıcı olabilir. WordPress oturum açma sürenizi uzatmaya ne dersiniz? Bu kod işinizi görecektir, sadece functions.php dosyasını açın ve aşağıdaki kodu kopyalayıp yapıştırın:

add_filter( 'auth_cookie_expiration', 'stay_logged_in_for_1_year' );
function stay_logged_in_for_1_year( $expire ) {
  return 31556926; // saniye cinsinden 1 yılı ifade eder
}

Varsayılan olarak, oturum açarken “Beni Hatırla” seçeneğini işaretlediğinizde WordPress 2 hafta boyunca oturumunuzu açık tutar. Fakat, yukarıdaki kod yardımıyla bu süre 1 yıla uzamaktadır.

WordPress Paneldeki Altbilgiyi Düzenleme

Bir müşteri için bir web sitesi oluşturuyorsanız, onların da yaptığınız şeyden mutlu olmalarını ve kendilerini önemli hissetmelerini istersiniz. Öyleyse, giriş sayfalarında ve gösterge tablosunda logolarının bulunmasının yanı sıra, gösterge tablosunun alt bilgisine de sloganlarını veya güzel bir metin eklemeye ne dersiniz? Harika, sadece functions.php dosyasını açın ve aşağıdaki kodu kopyalayıp yapıştırın:

function remove_footer_admin () {
  echo "Footer gözükmesini istediğiniz metin";
} 

add_filter('admin_footer_text', 'remove_footer_admin');

Artık onları etkilemek, gülümsetmek ve hatta bazı motive edici sözler söylemek sizin yaratıcılığınız ile ilgili.

Bileşenlere Kısa Kod Ekleme

Kısa kodlar çok kullanışlıdır. Çünkü uzun kod parçalarını köşeli parantezler arasında küçük bir satırla değiştirebilirler. Varsayılan olarak, WordPress bileşenleri kısa kodları yönetmek için etkin değildir ve bunları normal metin gibi işler. Ancak, functions.php dosyasına eklenen aşağıdaki kod parçası sayesinde, WordPress bileşenlerini shortcode kullanma yeteneği ile güçlendirme olanağı vardır. Bunun için aşağıdaki tek satırlık kodu functions.php dosyanıza ekleyin.

add_filter('widget_text', 'do_shortcode');

Bu kod ayarı, WordPress’in birlikte geldiği diğer harika eklentilerdeki kısa kodlardan yararlanmanızı sağlayacaktır.

WordPress Kod Düzenlemeleri: Yazılar ve Sayfalar

Yazıları Yayınlarken Öne Çıkarılan Görseli Zorunlu Yapma

WordPress’te bir blog yazısı veya sayfa yayınlamak kolaydır, ancak çoğu durumda tek başına kelimeler yeterli değildir: haberler, ürün sayfaları vb. Öne çıkmak ve daha iyi iletişim kurmak için hepsinin görsellere ihtiyacı vardır. Peki, yayınlayamadıkları sürece, kullanıcılarınızın gönderilerine veya sayfalarına öne çıkan bir görsel eklemelerini zorunlu hale getirmeye ne dersiniz? Hadi o zaman functions.php’yi açın ve aşağıdaki kodu yapıştırın:

add_action('save_post', 'wpds_check_thumbnail');
add_action('admin_notices', 'wpds_thumbnail_error');

function wpds_check_thumbnail( $post_id ) {
  // herhangi bir özel gönderi türüne geç
  if( get_post_type($post_id) != 'post' )
      return;

  if ( ! has_post_thumbnail( $post_id ) ) {
    set_transient( "has_post_thumbnail", "no" );
    remove_action('save_post', 'wpds_check_thumbnail');
    // gönderiyi taslak olarak kaydet
    wp_update_post(array('ID' => $post_id, 'post_status' => 'draft'));

    add_action('save_post', 'wpds_check_thumbnail');
  } else {
    delete_transient( "has_post_thumbnail" );
  }
}

function wpds_thumbnail_error() {
  // check if the transient is set, and display the error message
  if ( get_transient( "has_post_thumbnail" ) == "no" ) {
    echo "<div id='message' class='error'><p><strong>Öne çıkarılan görseli eklemeden gönderiyi paylaşamazsınız.</strong></p></div>";
    delete_transient( "has_post_thumbnail" );
  }
}

Eğer sitede sizden başka yazar varsa çok işinize yarayacaktır. Tabii ki, ihtiyaçlarınıza uygun olanı düzenleyerek özel uyarı mesajınızı ayarlayabilirsiniz.

Yazı Revizyonlarını Düzenleme

Revizyonlar, içeriğinizin düzenlenmesi için WordPress yerleşik zaman makinesidir. Varsayılan olarak, veritabanınızda depolanan revizyon sonrası sayısında bir sınırlama yoktur, ancak sınırsız revizyon hakkınızın olması dolayısıyla veritabanınız şişebilir. Bu nedenle, kaydedilmesini istediğiniz belirli sayıda revizyon belirleyebilirsiniz. Bu ince ayar için wp-config.php dosyasını açmalı ve şunu eklemelisiniz:

define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );

Burada “3” sayısı yerine dilediğiniz sayıyı belirleyebilirsiniz. Revizyonların veritabanına kaydedilmesini devre dışı bırakmak istiyorsanız, “3” yerine “-1” sayısını kullanın.

RSS Gönderimini 60 Dakika Geciktirme

Blogunuzda en son gönderiyi yayınladınız ve başlıkta veya içerikte bir yazım hatası olduğunu gördüğünüzde RSS beslemesi bunu abonelerinize çoktan göndermiş oluyor. Keşke her şeyi daha iyi kontrol etmek için biraz daha zamanım olsaydı diye düşünebilirsiniz. Bu kod parçası ile bunu yapabilirsiniz! Özellikle, RSS beslemelerinize göndermeyi geciktirirsiniz, böylece son kez kontrol etmek için yeterli zamanınız olur. Aklınıza yattıysa, functions.php dosyasını açın ve şunu ekleyin:

function Delay_RSS_After_Publish($where) {
  global $wpdb;

  if (is_feed()) {
    $now = gmdate('Y-m-d H:i:s');
    $wait = '60';
    $device = 'MINUTE';
    $where.=" AND TIMESTAMPDIFF($device, $wpdb->posts.post_date_gmt, '$now') > $wait ";
  }
  return $where;
}

add_filter('posts_where', 'Delay_RSS_After_Publish');

Bu, yazım hataları, bozuk bağlantılar vb. olup olmadığını kontrol etmek için kullanışlıdır. ’60’ değerini istediğiniz bir sayı ile değiştirebilirsiniz.

Alıntıların Uzunluğunu Değiştirme

Bazı senaryolar için varsayılan alıntı uzunlukları temanın düzenini bozabilir, dolayısıyla düzeni temanıza göre değiştirmeniz gerekir. İhtiyacınız olan buysa, functions.php dosyanız açıkken, içine aşağıdaki kodu kopyalayın:

function custom_excerpt_length( $length ) {
  return 20;
}
add_filter( 'excerpt_length', 'custom_excerpt_length', 999 );

Alıntılarınızda gösterilmesini istediğiniz kelime sayısını ekleyerek “return 20” satırını düzeltin.

Unutmayın! Alıntı uzunluğu için WordPress varsayılan değeri 55’tir.

WordPress Kod Düzenlemeleri: Arama

Kategorileri Aramadan Hariç Tutma

Kullanıcıların elde edebileceği sonuçlar üzerinde daha derin bir kontrole sahip olmak istiyorsanız, sonuçlar sayfasında belirli kategorileri göstermemenin bir yoluna ihtiyacınız olabilir. Bunu nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız functions.php dosyanızı açın ve şunu ekleyin:

function SearchFilter($query) {
  if ( $query->is_search && ! is_admin() ) {
    $query->set('cat','8,15'); 
  }
  return $query; 
}
add_filter('pre_get_posts','SearchFilter');

Belirli kategorileri arama sonuçları sayfanızdan hariç tutma olanağıyla, kullanıcılarınıza ve okuyucularınıza sunduğunuz bilgilerin kalitesini de artıracaksınız.

Sayfaları Aramadan Hariç Tutma

Bir önceki konuda bahsettiklerimiz sonuçlardan uzak tutmak isteyebileceğiniz sayfalar için de geçerlidir. Bu nedenle, functions.php dosyanıza aşağıdaki kodu ekleyin:

function modify_search_filter($query) {
  if ($query->is_search) {
    $query->set('post_type', 'post');
  }
  return $query;
}

add_filter('pre_get_posts','modify_search_filter');

Bu blogunuz için en yararlı kod bloklarından olacaktır. Aramalarda sayfaların gözükmesine engel olmak sitenizde arama yapanlara çok daha iyi bir sonuçlar sayfası gösterebilir.

Eklentisiz WordPress’de yapabileceğiniz değişikliklerin bir kısmını sizlere sunmak istedim. Yazımı beğendiyseniz paylaşarak bana destek olabilirsiniz.

Leave a Reply

Skip to content