SEO uzmanları, arama motoru optimizasyonu için şu 3 yöntemden birini kullanmaktadır; Black Hat SEO, Grey Hat SEO ve White Hat SEO.
White Hat SEO uzmanları oyunu kuralına göre oynayarak hizmet verdikleri siteyi Google algoritmalarını manipüle etmeden üst sıralara çıkarmak için SEO çalışmalarını yürütürler.
Peki ama Black Hat SEO uzmanları bu işi nasıl yapıyor?
Black Hat SEO Nedir?
Black Hat SEO, arama motorlarının algoritmasını manipüle ederek bir sitenin veya sayfanın arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için kullanılan bir dizi uygulamayı ifade eder.
Bu yöntem ile başka web sitelerinden içerik çalmak çok kolay! Spam olacak çok sayıda anahtar kelime de kullanılabilir. Sitenin arka planı ile aynı renkte metin kullanma gibi pek çok yöntem de bu çalışmalar içinde sık rastlanır. Google tarafından fark edildiğinde hiç zaman kaybetmeden cezalandırılan bu çalışmalar günümüzde daha az ortaya çıkıyor.
Arama motorları, daha yararlı olan web sitelerini daha üst sıralarda gösterir. Böylece kullanıcıya yarar sağlamaya çalışır. Bir sitenin üst sıralarda yer alması kullanıcıya faydalı olması ile ilgilidir. Black Hat SEO, sitenin faydalı olduğunu arama motoruna kanıtlamaya çalışır. Kullanıcı için böyle bir kaygısı yoktur. Faydalı olan bir site zaten önce çıkacağı için Black Hat bunu yanıltıcı bir şekilde yapar. Bu yöntem ile aslında faydalı olmayan bir site, faydalı olduğu ile ilgili arama motorunu yanıltır.
Black Hat SEO yöntemlerinden kesinlikle uzak durmanızda fayda var. Aynı zamanda bu çalışmalar kötü niyetli rakip web yöneticilerinin de tercih ettiği yöntemler olabilir. Spam backlink saldırıları buna en iyi örnektir.
White Hat SEO Nedir?
SEO çalışmalarından biri olan White Hat SEO, beyaz şapka olarak tabir edilen SEO tekniğidir. Web sitelerinin arama motorları tarafından görünürlüğünü arttırabilmek için SEO çalışmalarından yararlanılır. SEO çalışmaları arama motorları ve internet kullanıcıları için yapılan çalışmalardır. Web sitelerinin kuruluş nedenlerinden biri de hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşmaktır. Kurulumu yapılan web sitesinin aktif bir şekilde trafik alması için arama motorundaki sıralaması oldukça önemlidir. Bu nedenle web siteniz için mutlaka SEO çalışması yapmanız gerekir. SEO çalışması yapılmayan bir web sitesinin üst sıralarda yer alması çok küçük bir olasılıktır. White Hat tekniği, web sitesi için yapılan SEO çalışmalarının legal yollarla yapılması anlamını taşır. White Hat SEO çalışması yapıyorsanız etik kurallara uygun bir çalışma içinde olduğunuzu söyleyebiliriz.
Black Hat SEO Teknikleri
Arama motoru algoritmaları sıklıkla geliştiği ve yenilendiği için sürekli farklı Black Hat teknikleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu teknikler, arama motorundaki görünürlüğü direkt etkiler. Söz konusu teknikler e-ticaret siteleri için de uygulanabilir.
Tekrar altını çizelim, arama motoru bu uygulamaları kullanmanızdan hiç hoşlanmaz. O nedenle bu tekniklerin aslında kaçınmanız gereken teknikler olduğunu söyleyebiliriz.
1. Anahtar Kelime Doldurma
Web sitenizde doğru anahtar kelimeler kullanmanız çalışmalarınızın görünürlüğü için çok önemlidir. Birçok web yöneticisinin anahtar kelime yerleşimi ile ilgili yanlış algıları vardır. Stratejik olarak içerik yerleştirmek yerine, anahtar kelimeler ile doldurulmuş bir sayfanın doğru olduğunu düşünüyorlar. Bir sayfayı anahtar kelimeler ile doldurmak, okunabilirliğe ve içeriğine zarar verir. Google cezası için de uygun bir hamledir.
Anahtar kelime kullanımı için SEO şarttır. Doğru anahtar kelimeler hakkında araştırması yapmazsanız, siteniz SERP’lerde daima düşük sırada olur. Daha üst sıralarda yer almak için alakalı anahtar kelimeleri stratejik olarak yerleştirmelisiniz.
2. Kopya İçerik
Black Hat SEO çalışmalarında üst sıralarda yer almak için aynı içerikleri farklı şekillerde yeniden yayınlanır. Bu teknik, içerik üzerinde küçük değişiklikler yapmaya yöneliktir. Birçoğu birbirinin aynı olan içerikler tekrar yeni bir içerik gibi yayınlanır. Kopya içerik, arama sorgularında web sitelerini üst sıralara çıkarmaya yardımcı olsa da günümüzde artık geçerli değildir. Kopya içerik, kullanıcıları yanlış yönlendirdiği, Google’ı da aldatmaya yönelik bir çalışma olarak algılandığı için kabul görmeyen bir tekniktir.
3. Hacklink ve Gizli Linkler
Bir web sitesinin sistemine gizlice girdikten sonra ilgili siteden başka sitelere link verme çalışmaları Hacklink çalışmalarıdır. Web sitesine sızarak, o sitenin yöneticisinin fark etmeyeceği şekilde sitenin belirli sayfalarına link ekleyebilirsiniz. Eklenen bu link ile link çıkışı yaptığınız sitenin SEO açısından değerinin yükseltilmesi amaçlarsınız. Sitenin arka plan rengi üzerine aynı renk ile eşleşen bir metin eklemek en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tür linkler kontrol edildiğinde kolay tespit edildiği için farklı yöntemler de geliştirilmiştir. Google’ı aldatmaya yönelik bu çalışmalar da Google tarafından kabul edilmiyor.
4. Cloaking
Cloaking çalışmasında arama motorlarının robotları web sitelerini tararken siteye giriş yaptığında bambaşka bir sayfaya yönlendirme yapar. Böylece ziyaretçilerin farkında olmadığı ancak, arama motorlarının botlarının gördüğü sayfalar ortaya çıkarılmış olur. Bu sayfalar için Cloaking yönteminden yararlanılır. Cloaking, yüklenme hızını en üst seviyeye çıkardığı için arama motorlarında web siteniz en üst sıralarda yer alabilir. Bu durumun farkına varan arama motorları, vararak Cloaking yöntemini engelleyici cezalar koymuştur.
5. Makale Sahteciliği
Makale sahteciliği Black Hat SEO yöntemlerinden biridir. Makale sahteciliğinde kelimelerin, farklı kelime öbeklerinin ve organizasyonların kullanılması ile kaliteli içeriğin yeniden oluşturulması sağlanır. Bu tür yöntemlerle hazırlanan içerikler artık eskisi kadar etkili değildir. Yapay zeka her geçen gün geliştiği için arama motorları tarafından yakalanır ve ceza uygulanır.
6. Spam Yorumlar
Spam yorumlar, gereksiz ya da yanıltıcı olarak yapılan ve çoğunlukla backlink kaygısı ve reklam amacıyla otomatik olarak gönderilmiş yorumlardır. Spam yorumlar web sitesine fayda sağlamadığı gibi link çıkışına neden olduğu için gereksiz ve fazla olan işlemlerdir.
7. Yapılandırılmış Verileri Kötüye Kullanma
Black Hat SEO çalışmalarından biri olan yapılandırılmış verileri kötü amaçla kullanma, Google tarafından algılanan ve cezaya tabi tutulan çalışmalardır. SEO çalışmalarında yapılandırılmış veriler, çok kullanılır. Arama motorlarının bir web sitesindeki içeriği algılama adımında yapılandırılmış veriler kritik bir rol oynar. SEO çalışmasında yapılandırılmış veriler; web sayfalarındaki içerikle ilgili ek ayrıntılar sağlayacak bir tür işaretlemenin kullanılmasıdır.