Skip to main content
SEO

404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir?

By Mayıs 18, 2022Mayıs 31st, 2024No Comments

404 Not Found Hatası Nedir?

Bir web sitesini açtığımız zaman bizi karşılayan ekranda 404 Not Found hatası bulunması erişmek istediğimiz sayfanın sunucuda yer almadığını gösteren http standart yanıt kodudur. Daha anlaşılabilir bir ifadeyle 404 hatasını özetlersek, ulaşmak istediğiniz web sayfasının mevcut olmadığı durumlarda veya sunucuya erişebildiğimiz fakat hatanın bulunduğu sayfaya erişemediğimiz durumlarda karşımıza çıkan sayfadır.

404 Error sayfası her web sitesine özgü bir şekilde de düzenlenebilir. Yani kişisel bir sayfanız varsa ve ziyaretçileriniz 404 error sayfası ile karşılaştığında nasıl bir ekran bulmalarını istiyorsanız web sitenizin 404 Not Found sayfasını bu yönde özelleştirebilirsiniz.

404 Hatasının Tespiti

404 Not Found hatası aldığınız zaman başvurmanız gereken bir takım araçlar vardır. Bu araçlar ile gerekli ölçümlemeler yapılarak 404 hatasının kaynağına ulaşılabilir.

  1. Screaming Frog

Web sitenizi tarayarak bir istatistik oluşturmanıza ve raporlar eşliğinde web sitenizi dökümüne ulaşmanızı sağlar. Bu araç tıpkı Google’ın tarayıcıları şeklinde çalışır. Screaming Frog uygulaması ile web sitenize tarama işlemi yaptığında sayfalarınızı sıralatabilir ve detaylı bir rapor alabilirsiniz. Bu raporlar ile web sitenizin herhangi bir yerinde 404 hatası varsa kolayca ulaşabilirsiniz. Yalnız şöyle bir kötü haberimiz var bu aracın ücretsiz versiyonu ile 500 URL’ ye kadar tarama yapabilirsiniz. Daha üst seviyeleri için ücretli sürüm satın alınarak 404 Not Found hataları kolayca tespit edilebilir.

  1. Search Console

Eğer 404 hatası aldıysanız başvurmanız gereken ilk araç Google Webmaster Tools aracıdır. Bu aracı kullanarak 404 hatasının nedenine ulaşacağınız zaman, bu araca 404 hata tespiti yapılacak sayfayı ekleyerek 404 not found hatasını ve eğer varsa başka tarayıcı hatalarının da nedenine ulaşabilirsiniz. Bu araç ücretsiz olması nedeniyle bir web sitesine sahip olan herkesin kolayca erişebileceği ve yararlanabileceği bir paneldir. Bu araçtan yararlanabilmeniz için web sitenizi Search Console’a kaydetmek yeterli olacaktır. Bu aracı kurduktan sonra sistem sizin için otomatik olarak çalışacak ve düzenli olarak raporlarını tutacaktır. Bu raporlarınızı düzenli aralıklarla kontrol etmeniz siteniz için olumlu olacaktır.

  1. SemRush

SemRush, çok geniş alanda SEO hizmeti gören bir web sitesidir. SemRush sektörünüzde bulunan rakiplerinizi inceleyerek size analiz sunar, backlinklerinizin kontrolünü gerçekleştirerek herhangi bir olumsuz durumda müdahale edebilmenizi sağlar. Bunların yanı sıra SEO için bilgi sunar ve web sitenizde oluşabilecek teknik sorunları da inceleyerek size bir rapor oluşturur. Bu sayede sitenizde herhangi bir 404 Error alan sayfa olup olmadığının kontrolünü düzenli olarak yapabilirsiniz.

404 Not Found Hatasi Nasil Duzelir

Neden 404 Not Found Hatası Alınır?

404 hatası aldığımız zaman bu web sitesine ait URL uzantısını yanlış yazmamızdan kaynaklanabileceği gibi web sitesine ait sayfanın taşınmış veya kaldırılmış olmasından da kaynaklı olabilir.

Eğer link verdiğiniz bir web sitesi başla bir sayfaya taşınmışsa linkin içerisindeki adresin güncellenmesi ve doğru adresin yazılması gerekir. Aksi takdirde 404 hatası alınmaya devam edilir. Bu hatayı aldığınız zaman hızla harekete geçmelisiniz yoksa sitenize çekilen ziyaretçi trafiğini etkileyebilir ve düşüşe neden olabilir.

Bu Hataları Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

  1. Doğru Yapılandırılmamış Linkler

Bir metine link verdiğiniz zaman o linkteki adrese gitmek istenen web sayfasının URL’si doğru bir biçimde girilmelidir. Bu adrese yanlış veya eksik bir URL girilirse linke tıklandığında 404 bulunamadı hatası verecektir. Bunun sebebi ise girilen URL’nin mevcut olmayan bir siteye/sayfaya yönlendirmeye çalışmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için iç ve dış linklerimizi sıklıkla kontrol etmelisiniz.

  1. Silinen Sayfalar

Web sitenizin oluşturulurken sayfalar arasında geçişin daha kolay olabilmesi ve hedef kitlenin istenilen sayfalara yönlendirilmesini sağlayabilmek için sayfalar arasında linkler konularak hızlı geçişler sağlanır. Bu linkler kimi zaman yazıya bağlanabileceği gibi kimi zamanda butonlar oluşturularak daha özel tıklama alanları düzenlenebilir. Her halükarda bu linklere internette mevcut bulunan bir sayfayı eklemeniz gerekmektedir. Eğer siteniz ilk kurulduğu zaman mevcut olan bir sayfanızı daha sonra kaldırmak isterseniz bu sayfaya yönlendirdiğiniz linkleri de kaldırmanız veya başla bir sayfaya yönlendirmeniz gerekir. Aksi takdirde 404 hatası alırsınız. 404 Not Found hatası siteye ulaşmanızı engellediği gibi SEO için olumsuz bir durumdur. Sayfada düşmeye sebep olmaması için hızlıca düzeltilmesi gerekir.

  1. Yanlış URL’ler

Web sitelerinin oldukça uzun olan URL satırını el ile yazmak oldukça büyük bir titizlik ister. Sadece bir harf hatasında bile istediğiniz sayfaya ulaşamayabilir ve 404 hatası alabilirsiniz. Sadece yazım hatası değil noktalama hatalarında da 404 hata verecektir. Bunun yerine ulaşmak istediğiniz web sitesinin adını Google’a yazarak çıkan sayfalardan hızlı bir biçimde ulaşabilirsiniz.

404 Not Found

404 Hatasının Düzeltilmesi

Bir web sitesine sahipseniz ve sayfanızın herhangi bir sayfası da 404 hatası alıyorsanız öncelikle bu durumun nedenini araştırmalısınız. 404 sayfa bulunamadı hatası almamızın pek çok nedeni vardır bu nedenler arasında en yaygın olanı ulaşmak istediğimiz sayfanın kaldırılmış, taşınmış ya da isim değişikliğine uğramış olmasından kaynaklanır.

Web sitelerinde ve özellikle e-ticaret sitelerinde sıklıkla kampanyalar indirimler düzenlenir. Bu kampanyaların süresi dolduğunda açılan sayfalar kapatılır fakat pek çok yerde o sayfaya bağlanmış linkler vardır. Bu linklere de her tıklandığında 404 hatası alınır. Bu tür sayfalar işlevselliğini yitirdiği zaman o sayfaya giden tüm linkler kaldırılmalı veya başka bir sayfaya yönlendirilmelidir.

Web sitenizde karşınıza çıkan 404 Hatasının çözümü için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:

  1. Teknik Düzenlemeler

Eğer web sitenizde 404 Not Found hatası alıyorsanız bu teknik bir hatadan kaynaklanıyor olabilir. Hazır sistem oluşturularak kurulmuş sayfalarda bahsi geçen hazır sistemlerden kaynaklı hata alıyor olabilirsiniz. Bu durumda öncelikle sayfanızın doğru adrese gittiğinden emin olmak için link uzantılarını kontrol edebilirsiniz. Link uzantılarında yazım hatası bulunabilir. Eğer linkin bağlı olduğu sayfayı düzeltemiyorsanız en mantıklı çözüm linki başka bir sayfaya yönlendirmek olacaktır.

  1. Kırık Linkler

Eğer sayfanızda kırık bir link varsa bunu tespit edebilmek için 404 Not Found hatasını tespit eden eklentilerden birini kurarak kırık linklere ulaşabilirsiniz. Kırık linklere ulaştıktan sonra bu linkleri ya kaldırarak ya düzelterek ya da düzgün çalışan başka bir sayfaya yönlendirerek 404 hata almaktan kurtulabilirsiniz.

  1. Yönlendirme

Eğer 404 Not Found hatası alıyorsanız bu hatadan kurtulmanın bir diğer yolu ise o sayfayı yeniden yönlendirmektir. Bunun için .htaccess dosyasından yönlendirmeleri yapabileceğiniz gibi eğer WordPress kullanıyorsanız bu işlem için kullanılacak eklentiler de mevcut.

Örneğin; Redirection, 301 Redirects Easy Redirect Manager, 404 to 301 Redirect, Log and Notify 404 Errors vb. eklentiler wordpressde yönlendirme için kullanılan en popüler eklentilerdir.

404 Hatası SEO’yu Etkiler Mi?

Düzenli olarak ziyaretçi trafiğine uğrayan bir web sayfanız varsa ziyaretçileriniz her girdiğinde aynı sayfaya ulaşabilmeyi bekler. Eğer umduğu sayfayı sitede bulamazsa ve tıkladığı bağlantılar hata verirse o siteye ziyaretini gittikçe azaltacaktır.

Ayrıca arama motoru sitenizde bahsi geçen sayfayı bulamadığı ve 404 hatası aldığı zaman web sitesi arama motorunda mevcut bulunan sıralamasında düşüş yaşayabilir.

404 Sayfasını Özelleştirme

yaratici 404 hatasi

Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcı bir sayfaya tıkladığı zaman o sayfaya ulaşabilmeyi bekler. 404 Hata sayfası ile karşılaşmak kullanıcıların siteye duyulan güvenini azaltacaktır. Öte yandan bilinçli olarak hazırlanmış 404 Hata sayfası ise kullanıcının bu sayfanın bilinçli olarak kapatıldığını ve sitenin bir hatası olmadığını anlatacaktır. Bu durum web sitesinin imajını koruyarak ziyaretçi trafiğinin azalmasının önüne geçer.

404 Hatasının Dezavantajları

  1. Ziyaretçi Güvenini Azaltır

Erişilmek istenilen bir web sayfasında 404 hatası almak kullanıcıların üzerinde olumsuz bir etki uyandıracaktır. 404 hatasını alma düzeyi arttıkça bu olumsuz duygularda artmaya başlayacak ve ziyaretçilerin siteye olan güvenilir duygusu azalacaktır.

  1. Marka İmajını Zedeler

404 hatası almak kullanıcının o markaya olan bakışını değiştirecek ve güvenilirliği düşecektir. 404 hatası ile karşılaşan kullanıcılar sitenin zararlı içerikler barındırdığı gibi izlenimlere de ulaşarak siteyi ziyaret etmekten vazgeçecek ve o markaya olan bakış açısı değişecektir.

  1. SEO’yu Olumsuz Etkiler

404 Not Found hatası ile karşılaşan kullanıcılar sitenin çalışmadığını düşünerek siteden ayrılacaklardır. Ziyaretçilerin hızlı düşüşü web sitesinin tarayıcıdaki yerinde de düşüşe neden olacaktır.

Leave a Reply

Skip to content